Хоча терміни "пшениця" та "клейковина" часто використовуються як взаємозамінні, вони не є синонімами.

Зміст

продукти містять

Чому важливо знати різницю між пшеницею та глютеном?

Розуміння різниці між пшеницею та глютеном може допомогти вам уникнути симптомів, які можуть бути викликані вживанням їжі, яку ви не можете терпіти.

Плутанина між пшеницею та клейковиною може не мати серйозних наслідків для людей із чутливістю до целіакії або чутливістю до пшениці, але може мати набагато серйозніші наслідки для людей, які страждають алергією на пшеницю або мають целіакію.

Давайте зрозуміємо: целіакія та чутливість до глютену, що не є целіакією, - дві дуже різні проблеми зі здоров’ям (хоча симптоми дуже схожі), як і чутливість до пшениці та алергія на пшеницю.

Чутливість пшениці, також відома як непереносимість пшениці, є реакцією організму на поглинання глютену (як і чутливість до глютену, яка не є чревною), але це не фатально. Алергія на пшеницю - справжня алергія, хоча зустрічається досить рідко.

Як це впливає на людей, хворих на целіакію?

У людей, які страждають алергією на пшеницю, симптоми проявляються майже відразу, або протягом кількох годин після вживання продуктів, виготовлених з пшеницею.

Симптоми можуть включати закладеність носа, сльозотеча і подразнення шкіри, але вони також можуть бути набагато серйознішими (утруднене дихання або навіть анафілактичний шок). Алергія на пшеницю частіше зустрічається у дітей, ніж у дорослих.

Зазвичай він розвивається в ранньому дитинстві, і у багатьох дітей алергія не з’являється після п’яти років, але вона може зберігатися і в зрілому віці.

Щоб ще більше ускладнити ситуацію, деякі люди називають алергію на пшеницю алергією на глютен, але алергічна реакція на пшеницю включає кілька компонентів пшениці, крім білків глютену.

Наразі дослідники виявили майже 30 можливих алергій на пшеницю. Тому людям, у яких діагностували алергію на пшеницю, слід уникати всіх продуктів, які виготовляються з пшениці.

Клейковина проти непереносимість пшениці та алергія

Клейковина складається з двох білків: гліадину та глютеніну. Клейковина міститься в пшениці, житі та ячмені. Це означає, що, хоча всі продукти, що містять пшеницю, також містять глютен, інші продукти містять клейковину крім пшениці. Пшениця має набагато більший вміст клейковини, ніж жито та ячмінь.

Однак людям, які не переносять глютен, слід виключити всі ці продукти зі свого раціону.

Цікаво відзначити, що зерна пшениці та глютену часто перелічені під різними назвами. Ви повинні уважно прочитати етикетки продуктів, які купуєте, щоб помітити присутність: висівок, манної крупи, кускусу (крупи манної крупи), тритикале (гібрид пшениці та жита), полби, камуту, булгура, твердих сортів пшениці та ячменю.

Інші інгредієнти та продукти, що містять глютен, включають: пивні дріжджі, сухарі, начинку для хліба, гідролізований пшеничний білок, модифікований пшеничний крохмаль, солод, солодовий екстракт, солодовий сироп, солодовий ароматизатор, солодовий оцет, солодове молоко з клейковиною, соєвий соус, устричний соус, панко, маца (традиційний єврейський хліб), борошно чаппаті (використовується для виготовлення індійського хліба) та сейтан (еквівалент міан джин у макробіотичній кухні).

Оскільки всі продукти, що містять пшеницю, містять глютен, часто припускають, що безглютенові продукти не містять пшениці.

Це абсолютно не так. Деякі продукти, що не містять глютену, містять інгредієнти, отримані з пшениці, але всі сліди клейковини видалено.

Хорошим прикладом цих продуктів є пшеничний крохмаль без глютену (пшеничний крохмаль Кодекс), який використовується деякими виробниками харчових продуктів.

Крохмаль пшениці Codex створений для поліпшення якості та текстури безглютенових продуктів, особливо для хлібобулочних/кондитерських виробів.

Крохмаль пшениці Codex виробляється шляхом вилучення клейковини з пшеничного борошна. Процес передбачає замішування борошна, а потім витягування крохмалю з тіста. Кількість клейковини в пшеничному крохмалі Codex настільки низька, що люди можуть переносити целіакію. Однак це все ще небезпечно для людей, які реагують на вживання пшениці.

Інгредієнти, що не містять ні пшениці, ні глютену

Є багато замінників злаків, які містять глютен. Кіноа, амарант, гречка, пшоно і тефф підходять не тільки для безглютенових та пшеничних дієт, вони також більш поживні, ніж пшениця.

Більше того, вони неймовірно універсальні і їх можна придбати як борошно, крупи або пластівці. Це означає, що ви можете використовувати їх у вареному вигляді, як каші для сніданку, і навіть у смачних рецептах.

Звичайно, існує безліч інших видів безглютенового борошна, таких як рисове борошно, кукурудзяне борошно, борошно тапіока, картопляне борошно, мигдальне борошно, борошно фундука, кокосове борошно, борошно ріжкового, нутового борошна та борошно сорго.

Купуючи безглютенову борошно як основний інгредієнт, слід пам’ятати, що її текстура визначатиме, як ви можете використовувати її у своїх рецептах. Загалом борошняні суміші дають кращі результати, ніж звичайне борошно, за умови врахування таких факторів, як відносна вага та швидкість поглинання борошна.

Всупереч поширеній думці, звичайний овес не містить глютену. Однак проблема більшості комерційних вівсяних продуктів полягає в тому, що вони перехресно забруднені невеликою кількістю пшениці, жита чи ячменю.

З цієї причини людям, чутливим до глютену, рекомендується купувати вівсяні продукти, на яких чітко позначено «без глютену». Наукові дослідження показали, що навіть люди з целіакією можуть переносити в раціоні невелику кількість вівса.

Однак дуже мала кількість людей з целіакією реагує на білок, що міститься в вівсі: авенін. Для цих людей навіть найчистіша вівсянка може викликати імунну відповідь.

Підсумовуючи відмінності між пшеницею та глютеном

Якщо ви чутливі до клейковини, ви також чутливі до пшениці. Однак якщо у вас алергія на пшеницю, ви реагуєте на інші компоненти пшениці, а не лише на глютен.

Тому ви повинні переконатися, що на продуктах, які ви купуєте, є позначення "без пшениці" та "без глютену".

Якщо чітко не зазначено, що продукт взагалі не містить пшениці, бажано уважно прочитати перелік інгредієнтів, особливо на хлібобулочних виробах, які рекламуються як безглютенові (наприклад, хліб, тістечка, печиво, сухарі тощо)., щоб переконатися, що вони фактично не містять пшениці або глютену.