Гергелі Ноемі
Клейковина міститься в основному в злаках білковий комплекс. Один з його компонентів, гліадин, викликає чутливість до глютену, що призводить до пошкодження пуху тонкої кишки і навіть до сильного порушення всмоктування поживних речовин. Тому людям, чутливим до глютену, важливо це знати, в чому полягає глютен, і в яких продуктах багато глютену.
Що містить глютен?
Повністю виключити глютен з нашого повсякденного раціону непросте завдання, оскільки крупи, які не можуть вживати люди, чутливі до глютену, часто є і в інших продуктах. Ось чому ми повинні знати про вміст глютену в продуктах.
У разі чутливості до глютену слід уникати наступного:
- Пшенична та пшенична їжа
- Житні та житні продукти
- Ячмінь та продукти, що містять ячмінь
- Висівки та продукти, що містять висівки
- Спеля та продукти, що містять спельту
- Пшениця Камут та продукти пшениці Камут
- Солод і солодова їжа
Крім того, у разі чутливості до глютену забороняється вживання всіх оброблених та готових до вживання їжі, які, ймовірно, містять вищевказані зерна. Сюди входять хлібобулочні вироби, макарони, тістечка, печиво та паніровці, більшість салямі та ковбас. Будьте обережні і з сухофруктами, тоді як процес сушіння часто прискорюють крупи, як це відбувається з глютеном, який є одним із інгредієнтів багатьох безалкогольних напоїв та алкогольних напоїв. Зверніть особливу увагу на склад розчинних напоїв, оскільки вони, як правило, також збагачені похідними злаків. Хоча овес не містить глютену, однак вівсянка або вівсянка не рекомендується для людей з чутливістю до глютену, оскільки забруднення глютеном може відбуватися під час збору або обробки.
Є замінники їжі
Заборонені злаки можна замінити рисом, кукурудзою, амарантом, гречкою, сорго, маніоком, а з отриманого з них борошна можна виготовляти хліб або макарони. Також немає необхідності відмовлятися від продуктів на основі варення, меду, яєць, картоплі, пшона, жовтого гороху, насіння соняшнику, насіння ріжкового дерева та гарбузового насіння. Однак молочні продукти, овочі, фрукти, м’ясо та риба безпечні для вживання у разі обробленого препарату ви завжди повинні переконатися, що він справді не містить глютену.
Ти знав?
З листопада 2005 р. На харчовій упаковці потрібно вказати інгредієнти, що містять глютен.
Наші домашні рецепти хліба без глютену можна прочитати тут!
- Що можуть їсти чутливі до глютену 2- Чутливість до глютену, целіакія
- Що можуть їсти люди, чутливі до глютену, основи дієти без глютену nlc
- Нецеліакійна чутливість до глютену, NCGS, лабораторія Геллерта - Збір крові в Будапешті, приватна лабораторія в Геллерті
- Не тільки пшениця містить глютен! 4 каші, які ми не рекомендуємо застосовувати для целіакії Femcafe
- Що можуть їсти космонавти?