Якщо ви ходите на дегустацію вин, насолоджуєтеся хорошим сирним бортом з другом або просто випиваєте після довгого робочого дня, вина часто поєднуються з гарною ніччю.
А ті, хто сидить на глютеновій дієті, теж можуть ковтнути. На відміну від лікеру, вино ферментоване, а не дистильоване, тому зерна клейковини не фільтруються. Майже всі виготовляються з ферментованого винограду, а не з зерна пшениці, жита чи ячменю без глютену від природи.
Але хоча більшість видів вина від природи не містять глютену, це не означає, що всі пляшки в безпеці. Завжди можна відчути реакцію, пов’язану з глютеном, на дистильований спирт, хоча технічно в кінцевому продукті немає клейковини; однак, як правило, це пов’язано з доданими інгредієнтами.
Нижче ми проаналізуємо різні типи та чи є у них зелене світло для споживання.
червоне вино
Червоне вино виготовляється з ферментованого винограду, який від природи не містить клейковини.
Однак після бродіння червоне вино зазнає процес, який називається уточнення, використовується для освітлення алкоголю. Під час процесу освітлення до кінцевого продукту можна додавати інгредієнти, деякі з яких можуть містити глютен.
Хоча це може бути потенційно небезпечним для людей з целіакією або чутливістю до глютену, дослідники дослідження 2011 року в Journal of Agricultural and Food Chemistry виявили дуже маленький (якщо є) вміст клейковини в кінцевому продукті.
Вміст клейковини у вині після процесу освітлення становить менше 20 частин на мільйон, максимальна кількість глютену, яке FDA дозволяє продукту продовжувати маркувати безглютеновим.
У всіх винах (і продуктах загалом) завжди слід перевіряти етикетку інгредієнта, оскільки інгредієнти, що містять глютен, можна додавати після закінчення бродіння вина. Рецепти варіюються в залежності від компанії. Тож бережіть це і завжди перевіряйте список інгредієнтів або шукайте етикетку без глютену на пляшці.
біле вино
Як і червоне вино, біле зазвичай не містить глютену.
Біле вино, виготовлене з винограду, що не містить клейковини, також може пройти процес освітлення перед тим, як кінцевий продукт буде розлитий у пляшки та проданий. Однак навіть після завершення цієї процедури ви можете придбати пляшку білого кольору з повною впевненістю.
У деяких випадках біле (разом з іншими видами вина) може зберігати в закритих бочках з пшеничною пастою, що викликало занепокоєння в минулому. На щастя, вміст пшениці в цих бочках, ймовірно, не містить достатньої кількості клейковини, щоб викликати реакцію.
У магазині завжди перевіряйте інгредієнти, додані в біле вино, яке ви купуєте. Шукайте етикетку без глютену на пляшці, якщо хочете бути ще більш впевненими, що клейковина не підстерігається.
Рожевий
Як і біле та червоне, розе вино виготовляється з ферментованого винограду, як правило, без клейковини та зерна. Однак можуть містити спеціально ароматизовані рожеві пляшки солод, тип зерна, що містить глютен.
На жаль, більшість пляшок вина не продаються зі списком інгредієнтів. Тому найбезпечніше - шукати етикетку без глютену на пляшці. Ці пляшки відповідають нормам, забезпечуючи безпеку їх пиття.
Шампанське та ігристе
Незважаючи на свою карбонізація, шампанське та ігристе вино мало чим відрізняються від стандартного вина.
Як і всі види, ігристе вино виготовляється шляхом бродіння винограду; однак алкоголь спеціально розливається в пляшки, щоб уловлювати газ двоокису вуглецю в пляшці, завдяки чому вино отримує свою карбонізацію.
Оскільки в процесі приготування шампанського не додають інгредієнтів, що містять глютен, напій, як правило, безпечний для вживання. Знову ж таки, найкраще шукати етикетку без глютену, оскільки деякі спеціальні бенгальські вогні, можливо, додали інгредієнти, що містять глютен.