Зміст

глютену

Що таке тофу?

Тофу, також відомий як тофу, готують шляхом коагуляції соєвого молока, пресування його в тверді блоки та охолодження.

Існує кілька різновидів цієї популярної їжі. Деякі з найпоширеніших включають:

  • Extra Firm - щільний вид тофу, який найкраще підходить для ситних страв, таких як фрі
  • Насипний - найбільш універсальний сорт, який можна використовувати для смаження на грилі або перемішування.
  • Smooth/Silky - Чудова альтернатива молочним продуктам та яйцям, які можна змішувати з смузі або використовувати в десертах.
  • Готовий: зручний, готовий до вживання тофу, зазвичай ароматизований і легкий для додавання в салат або бутерброд.

Тофу часто їдять як рослинну альтернативу м’ясу та іншим білкам тваринного походження, і він часто зустрічається у дієтах. вегетаріанці та вегани.

Вважається низькокалорійною їжею, багатою білка . Порція в 100 грамів забезпечує 84 калорії та 9 грамів білка.

Це також хороше джерело деяких поживних речовин, особливо таких, як мінерали мідь, матч та магнію.

Крім того, тофу містить усі дев’ять необхідних амінокислот, які потрібні вашому організму, що робить його повноцінним джерелом білка.

Натуральні сорти, як правило, не містять глютену

Клейковина - це білок, що міститься в пшениці, ячмені та житі. Деякі люди не можуть їсти клейковину через целіакію або чутливість до глютену, і вам слід дотримуватися безглютенової дієти, щоб уникнути негативних наслідків для вашого здоров’я.

Звичайний, несмачний тофу, як правило, не містить глютену. Інгредієнти можуть відрізнятися залежно від марки, але звичайний тофу зазвичай містить сою, воду і коагулянт, такий як хлорид кальцію, сульфат кальцію або сульфат магнію (нігарі).

Всі ці інгредієнти не містять глютену. Однак деякі сорти можуть містити клейковину, тому найкраще прочитати етикетку інгредієнта, якщо ви намагаєтеся її уникнути.

Деякі сорти містять глютен

Хоча натуральний тофу, як правило, не містить глютену, деякі сорти можуть щось містити.

Види забруднення

Тофу може заразитися глютеном різними шляхами, включаючи:

  • у господарстві
  • під час лікування
  • під час виготовлення
  • вдома під час приготування їжі
  • в ресторані.

Тофу іноді переробляють або виготовляють у тих же установках, що і пшениця або інші інгредієнти, що містять глютен. Якщо обладнання не очистити належним чином, воно може забруднитися клейковиною.

Багато брендів сертифіковані без глютену, а це означає, що третя сторона перевірила дійсність сертифікації. Для людей з непереносимістю глютену або целіакією вибір найбільш сертифікованого безглютенового тофу може бути найбезпечнішим варіантом.

Інгредієнти можуть містити глютен

Деякі сорти тофу вже готові або ароматизовані. До популярних ароматів тофу належать теріякі, кунжут, смажена їжа, гострий апельсин та чіпотле.

Ці ароматизовані сорти часто містять соєвий соус, який складається з води, пшениці, сої та солі. Отже, ароматизований або маринований тофу, що містить соєвий соус або інші інгредієнти, отримані з пшениці, не містить глютену.

Однак деякі сорти ароматизованого тофу містять тамарі, безглютенову версію соєвого соусу.

Як переконатися, що ваш тофу не містить глютену?

Ви можете зробити кілька кроків, щоб переконатися, що тофу, який ви їсте, не містить глютену.

Перевірте інгредієнти, особливо якщо ви купуєте ароматизований або маринований сорт. Переконайтесь, що в ньому немає пшениці, ячменю, жита та інших інгредієнтів, що містять глютен, таких як солодовий оцет, пивні дріжджі або пшеничне борошно.

Перевірте, чи тофу позначений як "безглютеновий" або "сертифікований безглютеновий". За законом, виробники харчових продуктів можуть використовувати маркування "без глютену", лише якщо вміст клейковини менше 20 частин на мільйон (ppm).

Це найнижчий показник, який можна знайти в продуктах харчування за допомогою наукових випробувань. Крім того, більшість людей з целіакією або чутливістю до глютену можуть переносити ці дуже незначні кількості.

Однак невелика кількість людей, хворих на целіакію, чутливі до невеликих кількостей. Для чутливих до глютену сертифікований безглютеновий тофу є найбезпечнішим варіантом.

Уникайте тофу з написом "може містити клейковину" або "зроблено з пшеницею/клейковиною", оскільки він може містити більше, ніж встановлене законодавством обмеження для маркування безглютенових продуктів.

Завершення

Натуральний тофу, як правило, не містить глютену, але ароматизовані сорти можуть містити багаті глютеном інгредієнти, такі як соєвий соус на основі пшениці.

Крім того, тофу може перехресно забруднитися під час обробки або приготування. Якщо ви уникаєте глютену, вибирайте сертифікований безглютеновий тофу, який не містить багатих глютеном інгредієнтів.